Nederlandse bierbrouwerijen - Een rondreis langs alle brouwerijen van Nederland
Peter van der Arend
Kosmos Uitgevers (2005)
In verzameling
#155
5*
Bieren
Gebonden met hardcover 9789021584812
Nederland  Nederlands
Zestig bierbrouwerijen telt ons landje en allemaal komen ze aan bod in Nederlandse bierbrouwerijen van Peter van der Arend. Zijn prachtig vormgegeven bierode is een must voor de liefhebber, maar minstens zo interessant voor iedereen die de rijke historie van Neerlands gerstenat weet te waarderen. En de timing kon niet beter, want de kleine bierbrouwerij is helemaal terug!
Recepten die in de vergetelheid dreigden te raken of bieren die zijn ontsproten aan de creativeit van een enthousiast brouwer. Ze krijgen ruim baan in de kleine brouwerij, die sinds een jaar of 25 jaar in opkomst is en het Nederlandse bierlandschap flink verandert en verrijkt. En hoe klein de nieuwkomers soms ook zijn, ze krijgen van Van Arend evenveel aandacht als de Bavaria's en Heinekens, compleet met sfeervolle foto's. Neem nu bierbrouwerij Sint Servattumus in Schijndel, goed voor 300 hectoliter. Elk jaar krijgen de obligatiehouders acht procent rente uitgekeerd in de vorm van bier. En als ze hun verdiensten komen ophalen, die eerste zondag van september, dan is het feest; gróót feest. Maar niet alleen in het zuiden zijn de brouwerijen talrijk. Wie op een zomerse dag in het Amsterdamse Zeeburg belandt, moet zeker een biertje gaan drinken bij de molen van een van de oudste kleine brouwerijen: 't IJ. Leuk weetfeitje: de eigenaar schreef ooit `Je loog tegen mij' voor Drukwerk. En wat dacht je van het piepjonge en piepkleine Cambrinus in Horst dat `opereert' vanuit een oude schietlocatie voor boogschutters...
Peter van der Arend is bieroloog en eigenaar van Nederlands Biercafé 't Arendsnest, het enige cafe waar alleen Nederlandse bieren worden geschonken.


Medewerkers
Hulpauteur Rivka Groenier
Voorwoordschrijver Hans Wiegel
Fotografie Peter van der Arend; Fred van de Heetkamp
Product Gegevens
NUR code 448
Aantal pagina's 240
Hoogte x Breedte 205 x 155  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (9-8-2005)
Winkelprijs bij verschijnen € 19.95
Conclusie
Dit boek geeft een volledig overzicht van alle Nederlandse brouwerijen met aandacht voor de geschiedenis, de bieren, de mensen daarachter en de mogelijkheden voor bierproeverijen en rondleidingen. Een misser is dat er slechts vijf bierwinkels in Nederland worden genoemd. Noem dan geen namen, maar verwijs naar de Gouden gids, of iets dergelijke. Als biercafe's worden alleen leden van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) genoemd.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Voorwoord 3
Inleiding 7
Friesland 7
Overijssel 13
Gelderland 25
Utrecht 45
Noord-Holland 61
Zuid-Holland 89
Zeeland 123
Noord-Brabant 131
Limburg 193
Bieren zonder brouwerij 224
Bierwinkels 227
Biercafé's 228
Verenigingen 236
Register 238