Vinazza - Kookboek uit een Italiaans paradijs
Diane Lensink
Culinaire Boekerij (2005)
In verzameling
#179
8*
Koken
Hardcover 9789021543871
Nederland  Nederlands
Stel je een plek voor, een Italiaans paradijs waar het nog echt donker is 's avonds en waar de melkweg te zien is. Waar honderden vuurvliegen dansen van mei tot juni en de stilte zo enorm is, dat kikkers en krekels oorverdovend lijken. Zo'n plek is Vinazza, een buurtschap in het Noorditaliaanse Ligurië.
Een vallei met eeuwenoude olijfbomen, uilen, everzwijnen en uit ruw steen opgetrokken boerenhuisjes. De geuren van vers gekapt olijfhout en omgeploegde grond... alles wat Diane Lensink beschrijft in Vinazza wordt bijna voelbaar. De heerlijke recepten in dit prachtige sfeeren kookboek nodigen uit tot proeven, en dus tot koken. Lensink kan niet zo goed koken, zegt ze zelf. Ze houdt van lekker eten, kan goed proeven en heeft een scherpe neus. En die gebruikt ze bij het samenstellen van haar recepten, die opvallen door hun puurheid: pasta met prei en citroen, zwaardvis uit de oven met ansjovisboter, sardines in wijnbladeren en gebakken aardbeien met gember en crème fraiche.
Tussen de recepten door vertelt Lensink verhalen. Persoonlijke verhalen over de mensen in de dorpjes rondom haar Agriturismo, over de geschiedenis van de streek, de olijvenoogst, de aanleg van haar terras, haar ontmoeting met een zwijn en hét onderwerp van alle conversaties: eten. Vinazza is niet alleen een kookboek, het is een boek over geuren en smaken, een persoonlijk document over de plek waar Lensink haar hart aan verloor. In Vinazza is de liefde van de auteur voor Italië te proeven.
Een goede raad van Diane is: probeer seizoensgebonden te koken en leer de kwaliteit van de ingrediënten kennen. De recepten zijn goed beschreven, goed te bereiden en ze zijn vergezeld van mooie, sfeervolle foto's.
Diane Lensink was jarenlang als actrice verbonden aan gezelschappen als Baal en Nationaal Toneel. In 1993 verhuisde ze naar Baiardo in de uitlopers van de Italiaanse Alpes Maritimes, op 8 km van de bewoonde wereld. Op deze plek verbouwde ze een oude boerderij, bijhuisjes en stallen tot Vinazza, een Agriturismo waar ze met veel enthousiasme en heerlijk eten haar gasten ontvangt.


Medewerkers
Ontwerper/Vormgever Henk Stoffels
Fotografie Henk Stoffels
Product Gegevens
NUR code 442
Aantal pagina's 160
Hoogte x Breedte 265 x 200  mm
Eerste druk Ja
Origineel publicatiejaar 2005
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (18-10-2005)
Winkelprijs bij verschijnen € 22.50
Conclusie
Dit is een heel gezellig kookboek en het is een grote aanrader voor liefhebbers van bijzondere Italiaanse kookboeken.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Inleiding 9
Antipasti 13
Primi 51
Secondi 83
Contorni 111
Dolci 131
En dan nog ... 145
Dankwoord 156
Register 158