Whisky geclassificeerd - Single malts kiezen op smaak
David Wishart
Unieboek | Spectrum (2006)
In verzameling
#316
10*
Whisky
Gebonden met stofomslag 9789027429551
Nederland  Nederlands
Whisky Geclassificeerd biedt u een uitstekende manier om single malt whisky te leren waarderen en te onderscheiden. David Wishart ontrafelt met deze zeer toegankelijke en objectieve gids het soms verwarrende jargon dat doorgaans wordt gebruikt om single malt whisky's te beschrijven.

Wishart presenteert in dit boek een nieuw smaakprofiel. Hij onderscheidt daarbij twaalf dimensies voor het ruiken en proeven van whisky: belichaming (body), zoetheid, rokerig, medicinaal, tabak, honing, kruidig, wijnachtig, notig, moutig, fruitachtig en fleurig. Deze twaalf karakteristieken omvatten meer dan 400 whiskytermen, opgetekend uit ruim 1000 gepubliceerde smaaknotities.

Dit boek beschrijft op begrijpelijke wijze alle belangrijke Schotse malt whisky's in het gehele smaakspectrum. Het bevat een korte beschrijving van elke distilleerderij, informatie voor bezoekers, smaaknotities van de auteur zelf alsmede een smaakprofiel per whisky, gebaseerd op deze innovatieve methode. Ook het maken van whisky komt in Whisky Geclassificeerd uitgebreid aan de orde en Wishart onthult hoe u zelf een proeverij kunt geven.

Het revolutionaire smaakprofiel en de heldere beschrijving per single malt whisky is totstandgekomen met de volledige medewerking van de Schotse whisky-industrie. Whisky Geclassificeerd is derhalve een waardevolle gids voor zowel de beginnende whiskydrinker als de kenner.

David Wishart studeerde wiskunde aan de universiteit van St. Andrews. Toen hij op een dag een glas cask strength Laphroaig kreeg aangeboden van zijn vader, raakte hij geboeid door malt whisky. Hij volgde zijn vaders voetsporen in de Schotse regering, werd ingeschreven in het Register van Statistici en verwierf de post van Director of Statistics.

Wishart behaalde zijn PhD op het gebied van classificatiemethodes en is Honorary Research Fellow op de School of Management van St. Andrews University. Hij publiceerde diverse artikelen in tal van internationale tijdschriften over de technische aspecten van zijn classificatiemethode. Ook spreekt hij regelmatig op wetenschappelijke conferenties, seminars en whiskyfestivals.

Zijn recente werkzaamheden omvatten onder meer het uitvoeren van onderzoek in de whisky-industrie naar het valideren van zijn methode, het ontwikkelen van software en het geven van lezingen in het Verenigd Koninkrijk, het vasteland van Europa en de Verenigde Staten.


Medewerkers
Vertaler Hans Offringa
Product Gegevens
NUR code 447
Editie 3e [geheel herz. en uitgebr.] dr
Aantal pagina's 240
Hoogte x Breedte 240 x 155  mm
Originele titel Whisky classified
Originele uitgever Pavilion Publishing
Origineel land Groot Brittannië
Originele taal Engels
Origineel publicatiejaar 2006
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (6-1-2007)
Winkelprijs bij verschijnen € 24.95
Conclusie
Dit boek is een must voor elke whiskyliefhebber.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Inleiding 6
DEEL 1 9
INTRODUCTIE 9
De geschiedenis van de whisky 10
Whiskyregio's 17
Whisky maken 20
Whiskysmaken 28
Whiskytypes 32
Whisky proeven 35
DEEL 2 41
DISTILEERDERIJEN 41
Kaart van distilleerderijen 42
A-Z van single malt distilleerderijen 44
Smaakwoordenboek 230
Index 232
Verantwoording 236
Whisky Analyst 237