Proef! Oranjebloesem - De nieuwe Marokkaanse keuken
Merijn Tol; Mina Abouzahra
Unieboek | Spectrum (2005)
In verzameling
#200
6*
Koken
Paperback 9789027414458
Nederland  Nederlands
Proef!Oranjebloesem de nieuwe Marokkaanse keuken: een eigen visie op de Marokkaanse keuken door twee culturen. Dat de Marokkaanse keuken meer is dan Couscous en Tajine is duidelijk in het boek ProeflOranjebloesem van Merijn Tol en Mina Abouzahra. De auteurs, van Nederlandse en Marokkaanse afkomst, hebben in de keuken het beste uit hun culturen naar boven gehaald. Zij geven hun eigen interpretatie van de smaken, kruiden en specerijen van Marokkaanse gerechten met Mediterrane en Europese invloeden. De gerechten zijn nieuw, verrassend en eenvoudig snel te maken. Het boek is opgedeeld 6 duidelijke hoofdstukken; Marinades, sauzen en dressings, Door week, Weekend, Feest, Cocktails en hapjes en Desserts en after-dinner drankjes.
Kruiden en specerijen spelen een belangrijke rol in de Noord-Afrikaanse keuken. Het zijn meer dan smaakmakers alleen, het zijn de pijlers van de gerechten. Experimenteren met deze pijlers heeft onverwachte smaak combinaties opgeleverd, zoals sardienkoekjes met een tomaatsaffraandressing, bietensoep met komijn en een vijgengeitenkaastosti of een rucolasalade met tuinboontjes, courgette en een citroengemberkomijndressing. Alle ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar.
Het boek is rijk geïllustreerd en het bevat veel persoonlijke teksten. De fraai gestileerde heldere fotografie van de gerechten en ingrediënten, afgewisseld met fotografie van de auteurs - zowel op reis in kleurrijk Marokko, als ook terwijl ze boodschappen doen op de markt in Amsterdam - maken van Proef!Oranjebloesem niet alleen een persoonlijk kookboek, maar ook een inspirerend bladerboek. De naam Oranjebloesem (distillaat van sinaasappelbloesem) vertegenwoordigt voor de auteurs een heerlijke smaakmaker en een verbinding tussen hun beider culturen. De gerechten worden kort en bondig omscheren en zijn eenvoudig te bereiden. Het boek is leuk van opzet.Medewerkers
Ontwerper/Vormgever Arjan Braaksma
Fotografie Jeroen Niezen
Product Gegevens
NUR code 442
Gedrukt door L.E.G.O., Italië
Aantal pagina's 110
Hoogte x Breedte 255 x 200  mm
Eerste druk Ja
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (28-11-2005)
Winkelprijs bij verschijnen € 15.75
Conclusie
Dit is een verfrissend kookboek, leuk en gezellig met mooie foto's. Het is een smaakvol boek, leuk om cadeau te geven, of cadeau te krijgen.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
de auteurs 6
voorwoord 9
kruiden en ingrediënten 11
sauzen, dressings en marinades 17
Door de week 23
Weekend 41
Marokkaanse wijnen 56
Feest 60
gerechten 60
hapjes 80
cocktails 85
Desserts en drankjes 91
menusuggesties 103
adressen 104
index 106
dankwoord 108