Hugh Johnson's wijngids 2009
Hugh Johnson
Unieboek | Spectrum (2007)
In verzameling
#419
5*
Wijnen
Paperback 9789027481368
Nederland  Nederlands
Flaptekst: Hugh Johnson’s wijngids 2008 is uit! Wijnspecialist Hugh Johnson volgt de gebeurtenissen op wijngebied op de voet en stelt elk jaar een zo compleet mogelijk overzicht samen. Voor de 25ste editie heeft Johnson de gids geheel herzien en uitgebreid. De 25ste editie geeft een deskundig oordeel over wijnen uit de hele wereld, met dit jaar extra aandacht voor Italië.

Verder bevat de Wijngids 2009:
Hugh Johnson is ’s werelds beroemdste wijnschrijver. Hij volgt al jaren de ontwikkelingen op het gebied van wijn. Elk jaar vat hij deze samen in de overzichtelijke Wijngids. Ook verscheen van hem Wijnatlas en Het verhaal van wijnRecensie door John Bindels:

Proefresultaat moment geldig


Hugh Johnson. Wie heeft hem door de jaren heen niet leren kennen als wijnman in hart en nieren. Al jaren gidst hij de consument door een wijnwereld die even gecompliceerd als onoverzichtelijk is. Hij doet dat zonder omhaal. Met bondige informatie, die past bij de tijdbesteding van nu. In zijn gids 2008 heeft Johnson de informatie aangepast, herzien en uitgebreid. Extra is de special die deze keer aan Italië is gewijd. Per land geeft de auteur een rangschikking, een beschrijving van en een compact oordeel over de wijnen. Daarbij wordt tevens een kwaliteitsoordeel en een opsomming van de beste jaargangen gegeven. Over ieder land is in de gids ook achtergrondinformatie te vinden, die zicht biedt op de actuele stand van zaken in de meest recente oogstjaren. Johnson vertelt de lezer bovendien welke honderd wijnen in de periode 2006-2007 hem persoonlijk het beste zijn bevallen. Voor zijn wijnbeoordeling gebruikt de schrijver een viersterrensysteem. Daarmee geeft hij zowel het hele huis als de beste wijn een gecombineerde waardering. Deugt de prijs, dan zet hij om die sterren ook nog vierkante haken. Zo krijg je genuanceerde informatie, waardoor het betrokken wijngoed breder in het licht komt te staan.

Tegenvaller

Johnson relativeert de beoordelingen in deze gids met de opmerking dat het hier gaat om een momentopname. Om het tijdstip waarop de wijn over de tong van de keurmeester gaat. En hij stelt daarbij vast dat die kwaliteit dan ook nog per fles uit dezelfde serie kan verschillen. Sommigen doen hun best om die verschillen met behulp van een schroefdopsluiting te elimineren. Maar dat lukt lang niet altijd. Smaakvariatie van fles tot fles is een risicofactor die veel kopers liever negeren, zegt Johnson. Maar het staat vrijwel vast dat iedere doos of kist wel één wijn bevat die tegenvalt, weet hij. Dat is nog mild uitgedrukt. Want zelf heb ik in de laatste jaren een veelvoud van die tegenvallers in een en dezelfde zending aangetroffen. Het daarvoor aangevoerde excuus dat dit met bewaarcondities te maken zou hebben lijkt goedkoop. Vooral als die flessen tot afroep al die tijd in de professionele kelders van importeurs hebben gelegen en daarna direct zijn gedronken.

Volgorde

Johnson erkent ook dat je bij een proeverij de tiende wijn niet meer zo fris proeft als de eerste. En dat de wijn die je eerder dronk je oordeel over die daarna beïnvloedt. Daarom is proefvolgorde belangrijk. Geen strak na zoet en geen groen na bejaard, is dan zo'n regel. Je kunt twee wijnen ook niet vergelijken door ze bij verschillende gelegenheden te proeven. Ze ontwikkelen zich op fles, evenals de degustateur dat al proevend doet. Bovendien zijn op die dagen de proefomstandigheden en de instelling van de proever nooit identiek. Denk eens aan de menselijke conditie, de stemming, de luchtdruk, de temperatuur of de mate van beluchting. Daarom, aldus Hugh Johnson, ontleent elke proefnotitie uitsluitend z’n waarde aan de proefdatum. En die dient daarbij daarom ook te worden aangegeven. Daar komt nog bij dat, aldus Johnson, wijn meer is dan een zintuiglijk genoegen. Het gaat uiteindelijk om de ‘vervlechting van smaak en sentiment, verwachting en associaties’.

Niet alles

Bij de wijnbeoordelingen is Hugh Johnson minder volledig dan menige nationale gids. Zo komt in Italië een topproducent als Velenosi prominent in de Gambero Rosso voor, terwijl deze producent hier geheel ontbreekt. En ook een wijnstreek als Emporda in Spanje heeft meer opmerkelijke producenten dan Johnson ons wil laten geloven. Maar in grote lijnen biedt de gids een goed inzicht in wat er vers aan de markt is en hoe dat wordt beoordeeld.

Dit boek is online te koop bij een online boekhandel. Klik op de link om naar de pagina te gaan. Hugh Johnson's wijngids 2009Patés & terrines
Medewerkers
Vertaler Jan Steemers
Ontwerper/Vormgever Paul Pollmann
Product Gegevens
NUR code 447
Gedrukt door Wilco, Amersfoort
Aantal pagina's 416
Hoogte x Breedte 210 x 130  mm
Originele titel Hugh Johnson's Pocket Wine Book 2008
Originele uitgever Beazly
Origineel land Groot Brittannië
Originele taal Engels
Origineel publicatiejaar 2007
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (28-11-2007)
Locatie Rij 3 vak 3
Winkelprijs bij verschijnen € 19.95
Conclusie
Dit is een leuk boekje voor beginners.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Gebruiksaanwijzing 6
Punten scoren 8
Hugh Johnson over merkwijnen 11
Agenda 2008 13
Oogstrapport 2006 15
Een nadere blik op 2005 17
Frankrijk 18
Châteaux van Bordeaux 86
Italië 114
Italië vandaag 155
Iberisch schiereiland 171
Spanje 172
Portugal 186
Sherry, port & madeira 196
Engeland & Wales 208
Zwitserland 210
Duitsland 216
Luxemburg 245
Oostenrijk 246
Centraal- en Zuidoost-Europa 254
Hongarije 255
Bulgarije 260
Kroatië en de Balkanstaten 262
Tsjechische Republiek en Slowakije 268
Roemenië 269
Griekenland 272
Cyprus 277
Malta 278
Azië. Noord-Afrika en de Levant 279
Noord-Amerika 285
Californië 286
Noordwest-Pacific 309
Oostelijk van de Rocky Mountains 315
Staten in Midden en Zuiden 319
Het Zuidwesten 320
Canada 322
Midden- en Zuid-Amerika 324
Australië 337
Nieuw-Zeeland 359
Zuid-Afrika 370
Druivenrassen 386
Wijn en spijs 393
De juiste temperatuur 408
Proeftermen en technische begrippen 409
Wijnjaren in een oogopslag 414