Knollen, bollen en wortels van bij ons
Winiefred Van Killegem; Hans Meus; Bram de Wijngaert
Davidsfonds Leuven - Fontaine Uitgevers (2011)
In verzameling
#711
8*
Koken
Eten en drinken algemeen
Gebonden 9789058268211
Nederland  Nederlands
Flaptekst: Kennismaking met 24 ‘vergeten groenten’ van bij ons Met tips en weetjes van dé kruidenvrouw, succesauteur Winiefred Van Killegem Voor iedereen die fan is van de authentieke keuken Met originele recepten van Hans Meus en Bram De Wijngaert, koks van restaurant De Gempemolen Groenten en kruiden liggen aan de basis van elke gezonde maaltijd. Ze bezorgen je de broodnodige vitaminen om de dag door te komen. Maar je hoeft je trouwens niet te beperken tot sla of wortelen. Er zijn tientallen groenten die in je buurt worden gekweekt en waarmee je lekkere en creatieve gerechten kunt maken. Durf eens variëren en kies voor aardpeer, artisjok en rammenas. Of wat dacht je van savooiekool of koolrabi? Deze zogenaamde vergeten groenten zijn helemaal terug van weggeweest en prijken trots op de menukaarten van chique restaurants. En terecht! Weet je nog hoe aardpeer smaakt? En in welke gerechten gebruik je pastinaak? Welke vis- of vleessoort past best bij schorseneren? Ontdek waarom bittere groenten goed zijn voor je hart en waarom kool vroeger het medicijn voor de armen was.

Dit boek brengt een selectie van 24 knol- en bolgewassen. Winiefred Van Killegem neemt je mee op ontdekkingsreis door de groentetuin. Uit de oude kruidenschriftjes van haar grootmoeder haalt ze leuke weetjes en eeuwenoude wijsheid over de geneeskrachtige kwaliteiten van de groenten uit dit boek. Bovendien leer je hoe je deze groentesoorten zelf thuis kunt telen. Winiefreds wijsheid wordt aangevuld met frisse recepten van Hans Meus en Bram De Wijngaert. De koks van restaurant De Gempemolen koken dagelijks met groenten van bij ons. Per groente bereiden ze drie inspirerende en originele gerechten. Zoals soep van artisjok met zure room, puree van rode biet met vijgen en dadels of spruitjestaart. Ze kozen voor oude recepten met een moderne, soms gedurfde toets en een fijn afgewerkte uitvoering die stap voor stap uitgelegd wordt! Knollen, bollen en wortels van bij ons is een bijzonder boek dat kennis en kookkunst spontaan combineert.

Elke ‘vergeten’ groente wordt opnieuw aan het grote publiek geïntroduceerd aan de hand van een inleiding over de geschiedenis en folklore, één maaltijdrecept, twee overheerlijke groenterecepten, een plantkundige uitleg van herkomst en teelt, en een bespreking van de kleine en grote kwalen waartegen de groente kan werken.

WINIEFRED VAN KILLEGEM
Winiefred Van Killegem hoeft allang niet meer voorgesteld te worden. Deze bestsellerauteur weet alles van kruiden en planten af en schreef er al verscheidene boeken over. Daarnaast geeft ze drukbezochte voordrachten en begeleidt ze met haar eeuwige stralende glimlach kruiden- en tuinwandelingen. Kruiden herkennen, kweken en bewaren, heerlijk koken met kruiden, geneeskrachtige kruiden… Ze weet als geen ander de lezers te begeesteren met haar pittige boeken!
Recensie: Weer een gezellig kookboek van Winiefred Van Killegem, dit keer met recepten van Hans Meus en Bram De Wijngaert. Zij maakten een selectie uit 24 knol- en bolgewassen en het resultaat is dit mooie kookboek met ook vergeten groenten. De originele gerechten gaan vergezeld van wijsheden en tips van Winiefred en dat maakt het tot een indrukwekkend kookboek dat zeer de moeite waard is.

Een recept uit dit boek staat op www.Tannetje.nl

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link om naar de pagina te gaan Knollen, bollen en wortels van bij ons
Medewerkers
(Eind)redactie Majke Jongen
Ontwerper/Vormgever Daniël Peetermans
Fotografie Bram Dewijngaert
Product Gegevens
NUR code 440, 441
Omslag Prijs € 22.50
Aantal pagina's 144
Hoogte x Breedte 252 x 197  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (19-12-2011)
Conclusie
Dit kookboek is een AANRADER.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Woord vooraf 7
Aardpeer 9
Artisjok 15
Asperges 21
Grondwitloof 27
Kardoen 33
Kliswortel 39
Knolselder 43
Koolrabi 49
Mierikswortel 55
Pastinaak 59
Pompoen 63
Prei 69
Raapjes 75
Radijsjes 81
Rammenas 87
Rode biet 93
Rodekool 99
Savooiekool 105
Schroseneren 111
Spruitjes 117
Ui 123
Venkel 129
Wittekool 133
Wortelen 137
Register van kleine en grote kwaaltjes 141
Register van recepten 144