Dedikkevandam - Van aardappel tot zwezerik
Johannes van Dam
Nijgh & Van Ditmar (2012)
In verzameling
#759
8*
Koken, Naslag
Gebonden met hardcover 9789038894607
Nederland  Nederlands
DEDIKKEVANDAM is een kolossaal culinair en gastronomisch naslagwerk dat leest als een spannende verhalenbundel. Het valt te vergelijken met de beroemde Grand Dictionnaire de Cuisine van Alexandre Dumas, maar dan moderner en uitgebreider (736 bladzijden). AI meer dan 25 jaar is Johannes van Dam het culinair geweten van ons land (en bekend tot over de grens) en in die tijd beschreef hij voor bladen als Het Parool, Elsevier en het Belgische De Morgen vrijwel alles wat in de keuken en op tafel komt.
De oogst van vijfentwintig jaar van zijn informatieve en meeslepende verhalen, en soms amusante persoonlijke herinneringen, zijn nu bijgewerkt, aangevuld en verzameld in een boek dat hij met bijna vierhonderd 19de eeuwse afbeeldingen uit zijn eigen bibliotheek verlucht heeft.
Niet alleen 'van aardappel tot zwezerik' - zoals de ondertitel van DEDIKKEVANDAM luidt -, maar ook gerechten als aardappelpuree en griesmeelpudding, blanquette de veau en natuurlijk de kroket, evenals minder courante producten die niettemin steeds vaker onze tafel verrijken, zoals kashk, kwee, smen en epazote, passeren de revue. Honderden recepten bij de onderwerpen - makkelijk te vinden door de uitgebreide registers - en de schitterende boekverzorging van Anthon Beeke maken van dit boek, een lees- en naslagwerk dat staat.
Dit standaardwerk is het culinaire levensverhaal van Johannes van Dam, prachtig geïllustreerd met gravures die het boek een nostalgisch aanzien geven.

Ondanks deze loftuigingen een klein puntje van kritiek: Johannes spreekt steeds over Holland, terwijl ons land toch echt Nederland heet.

Ook heb ik nog enkele aanvullingen en correcties voor Johannes, maar helaas werkt zijn oude e-mailadres niet meer en heb ik zijn nieuwe adres niet. Johannes neem alstublieft daarvoor contact met mij op, e-mail: info@gourmandgazette.nl.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link om naar de pagina te gaan. Dedikkevandam
Medewerkers
(Eind)redactie Joosje Noordhoek
Product Gegevens
NUR code 440, 530
Extra's Leeslint
Aantal pagina's 735
Hoogte x Breedte 280 x 215  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (30-12-2005)
Locatie Rij 3 vak 2
Winkelprijs bij verschijnen € 39.95
Conclusie
Dit is een knap stuk werk van Johannes. Alles is tot in de puntjes verzorgd en uitvoerig beschreven. Dat resulteert in een warm sfeervol boek. Johannes: mijn petje af voor dit boek. Dit is een zeer grote AANRADER voor de thuiskok en de professionele kok.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Vooraf 7
Van Aardappel tot Zwezerik 9
Over de afbeeldingen 713
Een toptien en nog wat kookboeken 715
Geraadpleegde en genoemde boeken 718
Receptenregister 723
Onderwerpenregister 728