Zoetwatervis - De culinaire gids
Hanneke Videler
Scriptum (2013)
In verzameling
#789
7*
Koken
Eten en drinken algemeen
Gebonden 9789055947287
Nederland  Nederlands
Rugtekst: Hanneke Videler (1944) is geboren in Veghel, getogen in Brussel, opgegroeid in Limburg en volgroeid in Groningen. In binnen- en buitenland deed ze inspiratie op voor haar kookboeken. Eerder verschenen van haar hand 'Kijken, Lezen, Koken', een boek met verhalen en grafische kunst en 'Eetbare Natuur', een kookboek voor wat in Nederland uit het wild te halen valt.

Voor Zoetwatervis ging Hanneke - samen met haar in vis gespecialiseerde huisbioloog - op studiereis in Europa en verder weg. In restaurantjes in oude stadjes, bij meren en rivieren aten ze de heerlijkste gerechten: zoetwatervis in alle soorten en maten; gekruid, gerookt, gebakken of gekookt. Gastvrije viskwekers gaven proefpakketten mee om in eigen keuken te experimenteren. Binnenvisser Mans Vos en hengelaar Willem Hoving leverden wilde vis uit eigen wateren.

Waarom wordt zoetwatervis hier toch zo weinig gegeten? Gek, want zowel in Nederland als in België wordt die veel gevangen en gekweekt. Onbekend maakt kennelijk onbemind. Daarom is Zoetwatervis, de culinaire gids geschreven. Je kunt nu kennis maken met al dat lekkers.

Het boek bestaat uit een leesdeel en een doedeel.

Het leesdeel beschrijft de geschiedenis van de visvangst, wat weetjes over het zoete water, onze worsteling met de waternatuur en welke rol (sport)vissers daarin spelen. Aquacultuur, de kweek van nieuwe soorten en duurzaamheid komen ook aan bod.
Met een kort en af en toe wat langer verhaal worden bijna veertig consumptievissen uit het zoete water, wild en gekweekt, geïntroduceerd.

Het doedeel legt uit hoe een vis gebouwd is, hoe je graten te lijf gaat en hoe je een vis schubt, schoonmaakt, fileert en nog meer. Na een lijst met twintig verschillende bereidingswijzen volgen ruim 150 recepten, zodat je van al die zoetwatervissen een traktatie kunt maken.
Recensie: Dit boek is zeer degelijk uitgevoerd met een leeslint. Het is verdeeld in een lees- en een doedeel. Het leesdeel is zeer prettig geschreven. Hanneke Videler ging zeer zorgvuldig te werk voor haar boek, vele mensen hielpen haar bij het realiseren van dit boek. Het doedeel omvat ruim 150 recepten die tamelijk makkelijk zijn te bereiden. Dit alles maakt het tot een interessant en bijzonder boek en is zeer de moeite van het lezen waard.

Een recept uit dit boek staat op www.Tannetje.nl

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link om naar de pagina te gaan. ZoetwatervisMedewerkers
Ontwerper/Vormgever Aad van der Kouwe
Illustrator Hans Videler
Product Gegevens
NUR code 440
Extra's Leeslint
Omslag Prijs € 19.95
Aantal pagina's 208
Hoogte x Breedte 246 x 170  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (31-10-2013)
Winkelprijs bij verschijnen € 19.95
Conclusie
Deze culinaire gids is een AANRADER.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Voorwoord 11
Inleiding 13
Vissen uit het zoete water, van verleden tot heden 14
Verleden 14
Oud vistuig 14
Rotstekeningen 15
Midden-Oosten 15
Grieken en Romeinen 15
China 16
Mddeleeuwen 16
Centraal0 en Oost-Europa 17
Viskweek 18
Heden 19
Vissen in het zoetewater 20
Zoet water natuur 20
Beroepsbinnenvisserij 23
Sportvisserij 23
Aquacultuur 25
Duurzaam 26
Vissen van a tot z (met afbeeldingen) 30
Viskunde 76
Verschillende bereidingswijzen 84
Recepten 92
Vreemde namen 196
Literatuur & websites 198
Register 200
Vissers met verkoop aan huis 204
Dankwoord 207