De bosatlas van het voedsel - De voedselvoorziening van Nederland in kaart en beeld.
Noordhoff Uitgevers B.V. (2014)
In verzameling
#878
8*
Koken
Naslagwerken, woordenboek, atlas (> 12 jaar)
Hardcover 9789001120122
Nederland  Nederlands
Uitgeverstekst: De Bosatlas van het voedsel laat zien hoe de voedselvoorziening van Nederland aan het begin van de 21e eeuw is georganiseerd. Gebruikmakend van gegevens uit onomstreden bronnen brengen we in kaart wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, van grond tot mond. Vele overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben hun bijdrage geleverd aan deze uitgave. Mede door hun inbreng is deze atlas een actuele, overzichtelijke en kleurrijke compilatie van alles wat Nederland bijzonder maakt op het gebied van voedsel.Recensie: Nederland behoort qua voedselproductie tot de wereldtop. Als handelsnatie is ons land een belangrijk knooppunt in mondiale voedselketens. En van oudsher blinken onze universiteiten uit in landbouwkunde, voedselonderzoek en veredeling. Met Nederland als vertrekpunt laten de auteurs in deze atlas op hoofdlijnen zien hoe de voedselvoorziening aan het begin van de 21e eeuw in elkaar steekt. Gebruikmakend van gegevens uit onomstreden bronnen brengen ze in kaart wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, dus het hele traject van grond tot mond. En wie weet helpen ze lezers zo bij het maken van persoonlijke keuzes over wat ze eten en waar ze dat kopen. e Bosatlas van het voedsel, een atlas die een veelzijdig beeld schetst van de Nederlandse voedselvoorziening. Zo laat de atlas zien dat de Nederlander dagelijks gemiddeld negen euro aan voedsel besteedt, waarvan drie euro buitenshuis, dat mensen van zeventig jaar en ouder het meeste fruit eten en dat één op de drie vrachtwagens op de Europese wegen voedsel vervoert. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben meegewerkt aan dit overzichtswerk.

De dynamiek van voedselproductie
Allerlei kaarten en infographics laten zien dat de wijze waarop ons voedsel wordt geproduceerd voortdurend verandert. Kwam voedsel nog niet zo lang geleden voornamelijk uit eigen tuin of regio, tegenwoordig is het afkomstig uit alle uithoeken van de wereld. Ook qua voedselveiligheid is er veel veranderd: dankzij betere controles is voedsel tegenwoordig veiliger dan ooit. Daarnaast blijken verschillende productiewijzen naast elkaar te staan: van de efficiënte geïndustrialiseerde manier versus de sympathiek ogende ambachtelijke productie die aan populariteit wint.

Nederland: toonaangevend in landbouw en voedsel
In de atlas ruime aandacht voor Nederland dat qua voedselproduct ie behoort tot de wereldtop. De Bosatlas van het voedsel brengt aan de hand van veelzijdige thema's - van toonaangevende universiteiten op het gebied van landbouw en voeding tot specifieke productie, belangrijke exportproducten en voedselkwaliteit - inzichtelijk hoe de voedselvoorziening van Nederland in elkaar steekt. Gebruikmakend van gegevens uit onomstreden bronnen brengt de atlas in kaart wat er al lemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, van grond tot mond.

De voedselconsument anno nu
De Bosatlas van het voedsel toont ook aan hoe de huidige consument tegenover voeding staat. Kosmopolieten genieten van sushi, terwij l de meer traditionele bu rgers de voorkeur geven aan boerenkool met worst. Kaarten in de atlas laten daarnaast zien dat overgewicht toeneemt in westerse landen en illustreren ook de discussie over wat 'goed' voedsel is. De toenemende populariteit van biologisch voedsel is hiervan een voorbeeld.

Expertise uit bijna 40 organisaties
Vele overheden, kennisinstellingen en bedrijven houden zich bezig met voedsel. Dankzij hun inhoudelijke inbreng is De Bosatlas van het voedsel een actuele, overzichtelijke en kleurrijke compilatie van alles wat Nederland bijzonder maakt op het gebied van voedsel.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link om naar de pagina te gaan. De Bosatlas van het voedselMedewerkers
(Eind)redactie Lijn43, Utrecht
Product Gegevens
NUR code 252
Omslag Prijs € 29.95
Aantal pagina's 116
Hoogte x Breedte 348 x 250  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (16-2-2015)
Winkelprijs bij verschijnen € 29.95
Conclusie
Dit unieke lees- en leerboek is EEN GROTE AANRADER voor wie meer wil weten over onze voedselvoorziening.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Waar komt ons eten vandaan? 10
Ontwikkeling landbouwareaal 12
Voedselbeschikbaarheid 14
Hongersnood en ondervoeding 16
Intermezzo: Brood 18
Veeteelt en visserij 22
Akkerbouw en tuinbouw 24
Plantenveredeling 26
Landbouwbeleid Europese Unie 28
Intermezzo: Aardappel 30
Wereldhandel in zuivelproducten 34
Import en export 36
Distributie en doorvoer 38
Supermarkten en speciaalzaken 40
Intermezzo: Cacao 42
Ons dagelijks eten 46
Thuis en buitenshuis eten 48
Veranderende eetgewoonten 50
Intermezzo: Koffie 52
Gezonde voeding 56
Overgewicht en obesitas 58
Voeding en ziekten 60
Bevordering gezond eten 62
Onrust en risico's 64
Hygiëne en houdbaarheid 66
Intermezzo: Suiker 68
Belang van land- en tuinbouw 72
Voedingsmiddelenindustrie 74
Topsectoren en kennisinstellingen 76
Voedselveiligheid 78
Intermezzo: Zuivel 80
Effecten op klimaat en ecosysteem 84
Milieu-effecten en ruimtegebruik 86
Fosfaat en stikstof 88
Intermezzo: Biologisch voedsel 90
Anders consumeren 94
Minder verspillen 96
Anders produceren 98
Anders verdelen 100
Intermezzo: Duurzame keten 102
Voeding, gezondheid en veroudering 106
Zuivelsector van Noord-Nederland 108
Suikerbieten en aardappelen 110
Intermezzo: Mosselen en oesters 112
Trefwoordenregister 114
Adviseurs en adviserende instanties 116