9789025306700
Nederland  /  Nederlands
De geschiedenis van mijn leven - Het beste uit zijn memoires gekozen door Arthur Japin - Giacomo Girolamo Casanova di Seingalt
Athenaeum-Polak & Van Gennep (2006)
In verzameling
#23

Gelezen?:
Ja
(5-8-2006)
Geschiedenis vanaf 1500 tot heden

Casanova. Zijn naam is een begrip, dat de persoon van deze veelzijdige achttiende-eeuwse avonturier niet volledig recht doet. Casanova ontmoette Goethe, discussieerde met Voltaire en Rousseau, werd door twee pausen en vele vorsten ontvangen, schreef een groot aantal boeken over uiteenlopende onderwerpen, vertaalde Homerus, ontsnapte uit een beruchte gevangenis, was werkzaam als geestelijke, vioolspeler, theaterdirecteur, valsspeler, beroepssoldaat en geheim agent, en reisde, gedreven door een onbedwingbare nieuwsgierigheid, vijftig jaar lang door West-Europa.

Zijn memoires, de geschiedenis van zijn leven, geroemd door Heinrich Heine, Henry de Motherlant en Stefan Zweig, zijn het eerlijke en niets verhullende verslag van een leven vol avonturen: duels, oplichterij, intriges, wraaknemingen, liefdes, erotische betrekkingen, vriend- en vijandschappen én daden van onbaatzuchtigheid en medemenselijkheid. Ze bieden een schat aan levenswijsheid en een unieke blik op het dagelijks leven inde achttiende eeuw.

De onvolprezen vertaling is van Theo Kars.Giacomo Girolamo Casanova wordt op 2 april 1725 te Venetië geboren als zoon van de acteur Gaetano Casanova en de actrice Giovanna Maria Farussi. Zijn biologische vader was waarschijnlijk de Venetiaanse patriciër Michele Grimani.

Het levensverhaal van de achttiende-eeuwse avonturier is zo uitvoerig dat een selectie daaruit zijn veelzijdigheid onrecht aan zou doen. Zijn memoires, Histoire de ma vie, zijn in het Nederlands verschenen in twaalf delen, in totaal meer dan vierduizend pagina’s. Daarin is niet zijn gehele leven beschreven: de memoires eindigen in 1774, Casanova leefde tot 1798.

Giacomo Casanova, chevalier de Seingalt, ontmoette Goethe, discussieerde met Voltaire, werd door twee pausen en vele vorsten ontvangen, schreef een groot aantal boeken over uiteenlopende onderwerpen, ontsnapte uit een beruchte gevangenis, was onder andere werkzaam als geestelijke, geheim diplomaat, theaterdirecteur, valsspeler, beroepssoldaat, vioolspeler, en reisde gedreven door een onbedwingbare nieuwsgierigheid vijftig jaar lang door West-Europa. Zijn memoires zijn het onthutsend eerlijke verslag van een rijk leven vol uiteenlopende avonturen: duels, oplichterij, intriges, wraaknemingen, liefdes, vriend- en vijandschappen, schurkenstreken en daden van onbaatzuchtigheid.

Uiteindelijk wordt Casanova in 1784 secretaris van de Venetiaanse ambassadeur in Wenen. Daar ontmoet hij graaf Waldstein. In september 1785 aanvaardt hij diens aanbod bibliothecaris te worden op zijn kasteel te Dux in Bohemen. Tien jaar later verlaat Casanova in het geheim Dux en bezoekt hij Berlijn en Weimar, waar hij vergeefs een andere functie zoekt.

In 1798 neemt hij zich voor in de lente naar Venetië te gaan, maar een blaaskwaal verhindert dit. Deze kwaal wordt zijn dood: op 4 juni overlijdt hij op drieënzeventigjarige leeftijd te Dux. (Met dank aan Theo Kars).

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.
Redacteur/Eindredacteur Arthur Japin
Vertaler Theo Kars
Ontwerper/vormgever Sander Patelski; Marjan Landman

Product Gegevens
NUR code 302
Uitvoering Paperback
Aantal pagina's 319
Hoogte x Breedte 215 x 135 mm
Oorspronkelijke titel Histoire de ma vie
Oorspronkelijke uitgever Brockhaus, Wiesbaden
Oorspronkelijk land Italië
Oorspronkelijke taal Italiaans
Persoonlijke Gegevens
Winkelprijs bij verschijnen € 14,95

Conclusie
Deze keuze uit de memoires van Giacomo Casanova bieden een kijk in het leven van de achttiende eeuw. Het is een leuk boek dat beschrijft hoe men in die tijd overleefde en hoe men dacht over diverse zaken.